Статті

20-10-2017

Нідерландсько-український форум з виробництва та переробки продукції плодоовочівництва
Нова Каховка, Херсонська область, 10 жовтня 2017 року
В рамках робочого візиту представників нідерландських компаній на чолі із Радником сільського господарства Посольства Королівства Нідерландів в Україні пані Каролін Спаанс до Херсонської області, 10 жовтня в КРК «Прем’єр», м. Нова Каховка відбувся нідерландсько-український форум з виробництва та переробки плодоовочевої продукції.
Під час форуму розглядалися технологічні аспекті підвищення якості та конкурентоспроможності виробництва овочів, фруктів та ягід, а також технології зберігання, доробки та переробки плодоовочевої продукції. Також були обговорені перспективи експорту та формування попиту на українському ринку.
Форум був організований за підтримки Посольства Королівства Нідерландів в Україні, Херсонської Обласної Державної адміністрації, за участю Херсонської Торгово-промислової Палати та Херсонського аграрного Університету.
Участь у форумі також взяли заступник голови Херсонської ОДА Олександр Адамчик, директор Департаменту агропромислового розвитку Херсонської ОДА Олександр Паливода, віце-президент Херсонської Торгово-промислової палати Сергій Кочерженко та проректор з наукової роботи Херсонського Державного аграрного університету Олександр Аверчев.
Представники Херсонської обласної державної адміністрації та торгово-промислової палати одноголосно наголосили, що основною метою для виробників плодоовочевої продукції є вихід на зовнішні ринки з якісною конкурентоспроможною продукцією. Олександр Адамчик зазначив, що для цього виробникам треба навчитись переробляти сільгосппродукцію, щоб створити більшу додану вартість і презентувати готову продукцію на ринку. Олександр Паливода вказав, що зі свого боку Херсонська обласна державна адміністрація для розвитку аграрного сектору області залучає інвестиції, гранти, а також працює над впровадженням аграрного бренду Херсонської області «made in Kherson region» для просування продукції на місцевому та міжнародному ринках.
У рамках форуму відбулося нагородження найкращих працівників переробної галузі дипломами Міністерства аграрної політики з нагоди професійного свята - Дня працівників харчової та переробної промисловості.
Технологічну сесію форуму відкрила Каролін Спаанс, Радник з питаннь сільського господарства Посольства Королівства Нідерландів в Україні зазначивши, що: «Нідерланди високо оцінюють потенціал і перспективи Херсонського регіону для розвитку нових технологій в аграрному секторі та обміну досвідом для допомоги виходу на світові ринки».
Бенно Грімберг, координатор проекту Партнери в міжнародному бізнесі «FoodTechLink», розповів про основні тенденції ринку лохини в світі, а також про ринки ягід Китаю та Марокко. Пан Грімберг наголосив, що для просування української продукції на зовнішніх ринках українським виробникам треба приймати участь в міжнародних виставках, таких як Fruit Logistica в Берліні та Anuga в Кельні.
Ірина Кухтіна, президент асоціації «Ягідніцтво України» описала загальні тенденції споживацького ринку, тренди на здорове харчування та органічну продукцію: споживання фруктів зростає на 3-4% на рік, органічних фруктів – на 8-10% на рік. Пані Кухтіна розповіла про місце України в світі по виробництву ягід і фруктів, зокрема зазначила, що Україна входить до першої п’ятірки країн з виробництва яблук, визначила особливості ринку переробки, потенційні напрямки розвитку і труднощі галузі.
Наталія Задорожня, керівник комерційного відділу Ради з питань експорту продовольства, розповіла про структуру світової торгівлі ягодами, майже половину якого займає полуниця, 20% - черешня, далі малина, лохина, журавлина і інші. При цьому, Україна належить до ТОП-10 виробників черешні в світі та до ТОП-5 виробників черешні в Європі, але знаходиться на 40-му місці серед експортерів черешні. За обсягами виробництва малини Україна знаходиться на 4-му місці в Європі, за обсягами виробництва полуниці – на 7-му місці, але у списку експортерів Україна знаходиться на 25-му місці в Європі.
Валерій Ляшинський, представник компанії Розетта-Агро доповів про історію розвитку такого холодоагента як фреон з моменту його винаходу та в процесі дослідження клімату, на зміни якого впливає використання фреону, та про перспективи розвитку холодильного обладнання з використанням аміаку.
Ігор Іваник, представник компанії Рід Лоджістік Солюшнз продемонстрував переваги використання системи автоматичного зважування та підрахунку продукції для запобігання втрат продукції на всіх етапах логістичного ланцюжка, починаючи зі збору врожаю, та закінчуючи відвантаженням зі складу.
Віктор Василенко, ICL Specialty Fertilizers, презентував технологічні рішення для більш ефективного використання води, при цьому потреби в воді зменшуються на 20-30% як на відкритих ґрунтах, так і в системах крапельного зрошення, адже за даними Міжнародного Інституту водного Менеджменту Україна вже знаходиться в зоні ризику фізичного дефіциту води.
Ігор Чечітко, представник компанії HZPC, розповів про різноманітні за призначенням сорти картоплі для різних сегментів ринку: свіжий ринок, рітейл, переробка на чіпси або на картоплю-фрі, а також про особливості вирощування деяких сортів картоплі на різних ґрунтах та в різних кліматичних зонах.
Олександр Гурицький, представник компанії Фреш Інжиніринг Груп, розповів про системи вентиляції, зволожувачі повітря в овочесховищах та контролери ваги. Він наголосив на необхідності контролю за цими показниками з метою забезпечення тривалого та якісного зберігання продукції та зменшення втрат.
Андрій Марущак, представник компанії Агровент, вказав на зростаючий попит на продукти харчування в світі загалом і на цибулю зокрема. При цьому завдяки професійним знанням в області вирощування, та ефективному зберіганню з мінімальними затратами Нідерланди є потужним гравцем на світовому ринку цибулі. Також він запропонував професійні рішення для зберігання цибулі від компанії Агровент.
Олесь Капітанчук, Толсма Україна, зосередив свою увагу на особливостях зберігання цибулі, необхідності підтримання спеціального мікроклімату в сховищах цибулі для запобігання втрат продукту, та автоматичних системах клімат-контролю, які самі контролюють час та необхідність вмикати систему вентиляції, які пропонує компанія Толсма, а також на рішеннях для переробки сільгосппродукції від мийки і пакування продукції до нарізки і глибокої переробки: сушки або заморожування, виготовлення готової продукції, тощо, що збільшує додану вартість.
Загалом всі учасники