Статті

08-07-2013

45 років осередку сільськогосподарського дораднитцтва в Бохухвалі або що потрібно зараз виробникам в Україні .

Закарпаття межую з чотирма країнами Європейського Союзу і ми можемо порівняти різні сторони життя цих країн . Але безсумнівним лідером серед цих країн є Польща , де найбільше розвинене громадянське суспільство . Так для прикладу в Угорщині всі новини цього сектора розміщуються на порталах, що фінансуються владою. І розмістити будь – яку інформацію без дозволу практично неможливо.

Але найбільше ці відмінності помітні в самому важкому секторі любої країни – сільському господарстві . Тут полякам не має рівних і тому поважним читачам треба розуміти чому хтось кращий, а хтось гірший . Початок лікування починається з діагнозу , а наше сільське господарство хворе і Європейський Союз нам в цьому не допоможе . Тому що для отримання ліків , або грошей в даному випадку , треба мати лікаря, що наглядає за пацієнтом і відслідковує всі зміни . Такого лікаря не має в сільському господарстві Угорщини чи Румунії і тому вони зараз нарікають на Європейський Союз і малі дотації від нього . Але винні самі угорці чи румуни ,а не Європейський Союз . Для спілкування між владою і виробником ( дрібним та середнім ) потрібен посередник , який збере всю інформацію , опрацює її і зробить висновок щодо кожного питання .

Саме таку функцію в Польщі вже років 50 , в Голландії вже понад 200 років , виконує дорадча служба . Що таке дорадча служба і як вона функціонує ?

В кожній області ( воєводстві ) є осередок дорадчої служби . В ньому працює 300-400 працівників, що розкидані по всій області . Це агрономи ,ветеринарні лікарі,інженери, архітектори… Тобто весь набір спеціалістів, що потрібний фермеру для отримання гарного урожаю, побудови дороги , отримання дотації чи створення благодійного фонду . Саме в цьому принципі універсальності послуг є секрет успіху поляків . Вони створили під одним дахом орган , що займається проблемами села. Так в Угорщині ці функції мають навчальні заклади та мережа сільських господарів, але не має одної організації, що відповідає за все . Так , це дорого . Але поляки підрахували, що кожен злотий , вкладений в дорадчу діяльність приносить три злоті виробнику чи державі . Марарет Тетчер , сказала , що ми не такі багаті, щоб купляти дешеве . Саме цим принципом керуються поляки і витрати на дорадчу діяльність фінансує бюджет країни і міняти цей принцип вони не будуть . У нас була така стаття в бюджеті2-3 роки, а потім про це забули . Правда в нас це був конкурс і дорадчих служб під ці гроші було створено по 4-5 в області , що дозволило потім закрити ці програми ,як непотрібні. Але мова зараз не про нас.

В кожній області створена матеріально - технічна база для навчання фермерів . Це аудиторії для навчання, лабораторії , демонстраційні поля. Для зручності в кожному осередку є готель , і фермер приїжджає на навчання і ні про що не думає . Головне завдання для нього – навчання. Безробітний може отримати допомогу одноразову і безповоротну в розмірі 20-30 000 євро лише після отримання диплому чи кваліфікаційного свідоцтва від дорадчої служби . Так ,якщо ти хочеш розводити кроликів, то спочатку ти маєш пройти курси і мати знання по годівлі та утриманню . Дружба чи корупція тут не проходить .

Саме таку систему почали створювали в Польщі п’ятдесят років тому . Правда, в поляків після війни 60% землі залишалося в приватній власності і це була гарна передумова . І ось нас запросили на свято – 45 років підкарпатського осередку дораднитцва в Бохухвалі ( передмістя Жешува ) .

Кожен осередок в кожній області має свій день свята і в цей день тут відбуваються торги, урочистий концерт і все це нагадує свято Золотої осені , що роблять у нас . З усієї області привозять корів, свиней, курей, зайців , інше . Все ,що отримало приз чи нагороду . І тут відбувається церемонія нагородження переможців , змагання народних ансамблів і конкурс на кращу страву . Правда , продають тільки пиво і свято не перетворюється в пиятику .

Так як це була кругла дата, то на свято приїхав міністр сільського господарства РП Станіслав Калемба і всі дорадники були цим дуже задоволені . А саме зараз проводяться переговори щодо бюджету Європейського Союзу на 2014-2020 роки і всіх цікавило, що отримає Польща . Тому що в області було багато програм, що були неповністю профінансовані . Так в області утворився борг перед фермерами, що будували дороги до своїх господарств .

Міністр не тільки дивився на свято, а був і безпосереднім учасником . Через певний проміжок часу його запрошували на трибуну і він вручав нагороди переможцям . Сидіти йому не давали і він з задоволенням щоразу піднімався на трибуну. Щоразу він розповідав про тяжкі перемовини в Брюселі і про те, що Польща ще не мала таких коштів, як отримає в 2014-2020 роках .

Найбільше мене здивувало, що в нього не було охорони . Я сидів за міністром і запитав людину, що мене привела : « Ви охоронець ? « . « Ні ,я заступник директора осередку, того ,хто Вас запросив « . Я не був готовий до такої відкритості . У нас це неможливо .

Після урочистої частини нас запросили на вечерю , де міністр сів вечеряти разом з усіма і їв те, що всі . Йому давали питання, часом важкі, але він давав вичерпні відповіді. Полякам також не всі правила подобаються, що існують в Європі.

Але крім дотацій і субсидій , треба приймати і те , що не завжди подобається .

На наступний день свято починалося зі служби в костьолі , куди принесли прапори дорадчого осередку і прийшли всі працівники, в тому числі міністр . На протязі служби, міністру дали слово і він розповів полякам, що робить уряд для них. Тобто він гарно себе почував і на трибуні, і серед виробників і в церкві . Весь час я порівнював з нашими умовами і настрій псувався .

Після служби в церкві свято продовжилося . Різним нагородам і церемоніям поляки приділяють багато часу і не жаліють грошей . Нагороджують всіх , навіть дітей. Це треба бачити ,як ці діти за кролика чи голуба отримували грамоту від міністра . Цій людині не треба охорону, так як він не робить нічого кримінального . Його охороняє відсутність корупції і чесніть . А інших рецептів в світі не має , та як не має досконалої охорони.

Після нагородження був урочистий обід і міністр мав їхати до Варшави . Йому пришли заспівати учасники народного хору і тут міністр гарно вислухав ці пісні і попросив акордеон . А потім сам так заграв ,що всі аж рот відкрили . Я сказав своєму колезі « Слухайте , пане Андрій . Більше в житті вам міністр грати не буде « . Я вперше бачив людину, яка так органічно почувалася у різних середовищах . Це неможливо купити.

Чому вони так гарно живуть,а наші села закриваються ? Головне тут не гроші. Головне – любов . Вони люблять свої села , своїх мешканців . І все для цього роблять через посередників - дорадчі служби . Тому що ні виробник сам по собі, ні влада не можуть спілкуватися без посередника , так як у всіх цілі різні . Посада дорадника нагадує адвоката в суді , що представляє інтереси клієнта . І полякам треба цю посаду .

P.S.Приємно вразили ціни . Курятина в них вже дешевша,чим в Україні . Ціна на свинину приблизно однакова з нами . Зате газ пропан-бутан в Словаків 0,38 євроцента ( 4 грн ), а у нас 5-5,15 . Значить в чомусь ми кращі і багатші.

З повагою,Омельченко Олександр www.terradei.org.ua