Статті

17-04-2013

Семінар в селі Геча

12 квітня компанія Леда агро провела семінар по вирощуванню раннього огірка в теплицях з опаленням в селі Геча Берегівського району. І це був перший семінар в цьому році і він показав проблеми маленьких особистих селянських господарств, що займаються вирощуванням овочів. На жаль проблем з кожним роком стає більше і вони тільки накопичуються в нашому сільському господарстві.

Але для того і збираються виробники ,щоб обговорити власні проблеми і поділитися досвідом роботи .

Однією з головних проблем цієї весни є дощі і відсутність сонячного світла . Всі ,хто посадив ранні огірки, мають одночасно декілька проблем:

Треба витрачати багато дров.

Огірок не хоче розвиватися без сонця.

Висока волога змушує використовувати багато засобів захисту.

Тобто всі ці фактори, збільшують витрати і зменшують дохід селянина.

Але непогано в цих умовах показують себе огірки Мозаїк та Капрікорн ( гібриди) турецької компанії Yuksel . Тому виробникам було запропоновано самим подивитися на ці рослини, які росли не в найкращих умовах весни 2013.

Було безліч питань, з яких велика кількість стосувалася роботи виробників в Туреччині і проблеми збуту продукції на ринку. А виявилося,що таких проблем у турків не має . Всю продукцію забирає спілка сільськогосподарських кооперативів ,яка відповідає за збут продукції . Тобто словосполучення « такий ,як турок « в сільському господарстві не має ніякого сенсу, а правильно «такий, як українець» .

Також патріотами виявилися турки в галузі вирощування насіння . Тому що більшість насіння вирощується в Китаї, Індії, африканських країнах . В цих країнах собівартість ручної праці низька і тому великі насіннєві компанії стараються вирощувати насіння там. Тому не треба дивитися на напис «Вироблено в Голландії, Німеччині, Франції ….». Як правило,  це не завжди відповідає дійсності.

А компанія Yuksel вирощує насіння лише в Туреччині.

Також було показано котли , що використовують піроліз . Це коли дрова спочатку тліють перетворюються в газ і потім лише згорають , тобто тепло виділяється два рази . Коефіцієнт корисної дії таких котлів від 80% до 90 % . І роблять ці котли також приватні умільці ,так як фабричні надзвичайно дорогі . Правда там є деякі застереження – дрова мають бути сухими і витяжна труба має бути високою.. Але все рівно все це окупається .

Головне в цих семінарах це спілкування між людьми.

На жаль, наш дорадчий центр не може провести такі зустрічі за власні кошти і ми вишукуємо компанії, що хочуть це робити . Управління сільського господарства також зараз в районах це декілька спеціалістів в одному кабінеті і в них не має коштів часто-густо на бензин . А в людей є потреба спілкуватися , обмінюватися досвідом . Їм просто це необхідно в цей важкий час.

Тому ми вдячні за таку можливість зустрітися. Не забула компанія Леда-агро і про благодійність . Один будинок сімейного типу з Ужгородського району отримав безоплатно дві пачки насіння огірків, що йому зекономить приблизно 400 гривень.

З повагою, Омельченко ОА дорадчий центр «Терра Деї».